Szabadság tér?

2010.08.05. 08:54

Séta és történelemóra egy japánnal

"1921. január 16-ától ezen a téren álltak a trianoni békeszerződésben elveszített országrészeket jelképező, ún. irredenta szobrok. Felvidék (Észak) szobrát Kisfaludi Strobl Zsigmond, Alpokalja (Nyugat) szobrát Sidló Ferenc, a Délvidék (Dél) szobrát Szentgyörgyi István és Erdély (Kelet) szobrát Pásztor János szobrászművészek készítették el. 1945-ben a négy, betonból készült szoborcsoportot a Magyar Fájdalom szobrával együtt a térről eltávolították, helyére 1946-ban a szovjet hősi emlékmű (Antal Károly műve) került"

Napokban sétáltam japán barátommal mutogattam Budapest belvárosát ,bár becsületére válva jobban ismerte történelmünket mint egy átlag ember.Kínos magyarázkodásra került sor mikor meg kellett magyaráznom neki bizonyos számára nem érhető dolgokat..A Szovjet temető és az amerikai követség két potenciális hatalom mellett a globális világ pénzügyi képviseletét a sok bankokat láthatta a Szabadság -téren.. Magyar vonatkozású emlékművet keresett állandóan .A szimbólumok fontosságát elemezte számomra,megjegyezvén nonszensz ez olyan mintha Hirosimában Amerikai Temető lenne a harangok helyén.Mentsem a menthetetlent elvittem a Hazatérés templomába. Története Trianonhoz kötődik. Gyülekezete az elszakított országrészekből ideérkezett, Magyarországot választó, elsősorban királyi tisztségviselőkből alakult ki az első világháború után. Névadásával az elszakított területek egy részének 1938-1940 közötti visszatérését örökítették meg. (Feliratát 1949-ben eltávolították,Mutatván van itt méltatlanul eldugva nemzeti vonatkozású építmény is.Enyhültek a vonások és meg döbbenésemre Petőfi sorait idézte:
Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Könnybe lábadtam és összetettem két kezemet és meghajoltam vendégem előtt tiszteletem jeléül

 

u.i.: Tragikomikus, hogy most már az amerikai elnök szobra is helyet kapott de a nemzeti emlékmű már nem fért oda.

A bejegyzés trackback címe:

https://harcosh.blog.hu/api/trackback/id/tr172200152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása